Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan ten westen van Marokko en de westelijke Sahara. Ze bestaan uit 7 grote eilanden (El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote en Tenerife) en 6 kleinere eilandjes (Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Isla de Lobos, Roque del Este en Roque del Oeste). De Canarische Eilanden zijn een van de weinige bestemmingen in Europa waar je het hele jaar door naar toe kan gaan. In 4½ uur vliegen ben je al op deze fantastische eilanden. Het fijne van het klimaat op de eilanden is de aangename temperatuur in de wintermaanden en het heerlijke, zonnige weer in de zomer, zonder extreme hitte. De Canarische Eilanden kennen het hele jaar door een gemiddelde temperatuur van 24 graden.

Het meest bijzondere is toch wel dat alle eilanden een vulkanische oorsprong hebben maar afzonderlijk erg van elkaar verschillen qua landschap. Zo is la Palma bijvoorbeeld super groen met een overweldigende natuur en heeft Fuerteventura prachtige maanlandschappen en uitgestrekte stranden. Verder vind je op de Canarische Eilanden imposante vulkaankraters, uitgestrekte witte en zwarte stranden, subtropische bossen, hoge bergtoppen, grotten, sprookjesachtige valleien en ravijnen en bizarre maanlandschappen.

De eilanden zijn zo divers dat er voor iedere gelegenheid wel een geschikte vakantie is. Zoek je een weekje rust en zon of wil je een wellness-weekendje houden? Of wil je lekker actief bezig zijn zoals wandelen, mountainbiken, surfen, vissen, snorkelen, duiken, zeilen, waterskiën, golfen of klimmen? Wat dacht je van even lekker de winter in Nederland ontvluchten of een mooie rondreis maken, eilandhoppen, een citytrip houden in Las Palmas of je lekker laten onderdompelen in luxe? Het kan allemaal op de Canarische Eilanden.

TENERIFE

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en het heeft ook nog de hoogste en meest spectaculaire berg van Spanje. Het noorden is heel indrukwekkend. Het ruige landschap is erg groen met mooie kliffen, dichte bossen, vulkaankegels en tropische gewassen. Kenmerkend voor Tenerife zijn de ‘caldera’s’, vulkanen met een ingestorte krater met een diameter van meer dan anderhalve kilometer. Het zuiden van Tenerife ligt in de regenschaduw van de bergen met als prettig gevolg dat het daar vaak zonnig en droog is. In het zuiden vind je hierdoor kale woestenijen met vriendelijke baaien en gezellige (bad)plaatsen en stranden. De steden op Tenerife hebben een rijke geschiedenis waar nog veel van te zien is. In o.a. Santa Cruz, San Cristóbal de La Laguna, La Orotava en Garachico zijn vele musea, kerken, historische gebouwen en straten te bewonderen.

Impressies

Parque Nacional del Teide
parque-nacional-del-teide-tenerife
Dit prachtige en bijzondere park ligt op een hoogte van 2000 meter en is met een oppervlakte van meer dan 135 km2 het grootste park op de Canarische Eilanden. Sinds 2007 is dit gebied opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar liefst 139 soorten vegetatie hebben zich aangepast aan de extreme klimaatcondities. In dit unieke park zijn spectaculaire rotsformaties te bekijken en te beklimmen. Er is ook een speciale kabelbaan die je in 10 minuten 1200 meter hogerop brengt vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op een hoogte van 3550 meter.

Santa Cruz
carnaval-santa-cruz
Santa Cruz is de hoofdstad van Tenerife en een fantastische stad om te bezoeken. Het is heerlijk om hier te winkelen, kunst op te snuiven in de verschillende, gerenommeerde galeries en musea en historische gebouwen te bekijken. In februari en maart verandert Santa Cruz met de komst van carnaval in een feeststad. Voor enkele weken worden de straten en pleinen omgetoverd tot een groot festival en het leuke is, dat bezoekers overal aan mee mogen doen.

Drago
drago
De Drago is een heel belangrijke boomsoort op de Canarische Eilanden. De drakenbloedbomen komen buiten de Canarische Eilanden, Madeira en de Kaapverdische eilanden niet meer voor. Voor de vroegere bewoners was de boom heilig. De donkerroodgekleurde hars, het drakenbloed, werd altijd gebruikt voor de bereiding van geneeskundige drankjes en zalfjes. De oudste boom, ongeveer 500 jaar oud, staat in het plaatsje Icod de los Vinos, in het zuidwesten van het eiland.

Walvis- en dolfijnspotting
walvissen
Tenerife is een van de belangrijkste plekken in de wereld om walvissen en dolfijnen te spotten. En dit eiland is een absolute ‘hotspot’, want tot nu toe zijn maar liefst 21 soorten gezien. De reusachtige walvissen die uit het water opduiken maken het walvisspotten tot een geweldige sensatie. Het is onvoorstelbaar hoe ver de enorme dieren uit het water kunnen komen. Behalve orka’s, potvissen en bultrugwalvissen die hier soms voorbijtrekken, leven in de zeestraat tussen La Gomera en Tenerife ook grienden, dolfijnen en haaien.

 

FUERTEVENTURA

De eindeloze glooiende heuvels en grotendeels onbedorven stranden van Fuerteventure zijn niet te evenaren. Fuerteventura is na Tenerife het grootste eiland van de Canarische eilanden en is ook het dunst bevolkt. In de dorpen in het binnenland lijkt de tijd te hebben stilgestaan. In de oude hoofdstad Betancuria en in de plaatsjes Pajara, Antigua en la Olivia vind je verrassend mooie kerken en voorname adellijke paleizen, maar ook graanschuren en windmolens.

Impressies

Surfen
surfen-morro-jable
Corralejo is het surfparadijs van Fuerteventura en trekt surfers van de hele wereld aan. Door het mooie weer en de goede wind is surfen het hele jaar mogelijk. Door de vrijwel constante passaatwind is Fuerteventura ook populair bij wind- en kitesurfers.

Caleta Negra
two-caves-at-caleta-negra
Ontdek de donkere vulkanische grotten van Caleta Negra in het westen van Fuerteventura. Via een wandeling langs een kustpad en een steile trap daal je af naar het strand, waar de grotten tot wel 600 meter diep in het vulkanische gesteente zijn uitgesleten.

Betancuria
betancuria2
Betancuria is de oude hoofdstad van Fuerteventura en vindt zijn oorsprong in de 15e eeuw. Deze bijzondere plaats is dan ook tot monument verklaard. Als je langs de vele voorname burgerwoningen, adellijke paleizen en de prachtige parochiekerk loopt, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je kunt een bezoek brengen aan het kunstnijverheidsmuseum of het archeologiemuseum.

De stuifduinen van El Jable
strand
Het stuifduinengebied bij El Jable behoort tot de mooiste landschappen van Fuerteventura en ligt ten oosten van Corralejo. Hier vind je prachtige stranden van licht zand die zich 8 kilometer langs de kust uitstrekken. Achter de kust bestrijken metershoge stuifduinen een gebied van wel 24 vierkante kilometer.
Bijzonder is dat de stranden van dit Nationale Park nog geheel onbedorven zijn.


GRAN CANARIA

Gran Canaria is beroemd om zijn heerlijke klimaat en de schitterende natuur. Het eiland heeft een lange kustlijn met prachtige stranden, groene dalen en in het binnenland een fascinerend vulkaanlandschap. Over het hele eiland verspreid vind je sfeervolle dorpjes, waar je de authentieke Canarische sfeer proeft.

Hoewel het eiland vooral bekend staat als strandbestemming, is het dankzij de rijke flora en fauna ook een heel aantrekkelijke bestemmingvoor rustzoekers en wandelaars.

Gran Canaria is een werelddeel in het klein, met een uniek ecosysteem. Het eiland kent 32 beschermde natuurgebieden, 8 natuurreservaten en ongeveer 100 inheemse plantensoorten.

Voor watersporters, fietsers en golfers zijn er talloze mogelijkheden en met zeven water-, pret- en dierenparken zullen ook kinderen zich zeker niet vervelen. Bovendien heeft Gran Canaria de leukste hoofdstad van de Canarische archipel: Las Palmas.

Impressies

De sterrenhemel observeren
gran-telescopio-canarias
Als je van sterrenkijken en astronomie houdt is Gran Granaria de perfecte vakantiebestemming. Het uitzonderlijke klimaat van het eiland zorgt voor wolkenloze nachten, waardoor je dit avontuur in ieder jaargetijde kunt beleven. Breng een bezoek aan een van de gigantische telescopen die het heelal dag en nacht bestuderen. Het is een originele ervaring die jong en oud zich lang zal herinneren.

La Cueva Pintada
La Cueva Pintada betekent de beschilderde grot en is een archeologiepark in het noordwesten van Gran Canaria. Na jaren van opgravingen zijn tegenwoordig de grot en de inheemse nederzetting van vóór de Spaanse verovering weer te bezoeken. Je kunt er met een wandeling over een loopbrug heel precies te weten komen hoe de huizen en de grotten van de oorspronkelijke bevolking eruitzagen.

Stranden
las-dunas-de-maspalomas
Op Gran Canaria vind je allerlei soorten stranden. Er zijn de gezellig drukke en bekende stranden, zoals het lange zandstrand van Maspalomas, een eindeloos lange strook van zand die begint bij Playa del Inglés en zich uitstrekt tot de vuurtoren van Maspalomas. De kleinere stranden aan de zuidkust, zoals San Agustín, het strand van Amadores of het kleine strand van Puerto de Mogán, zijn heerlijk rustig en ideaal voor families.

Mountainbiken
fietsen
Slechts weinig mensen kennen het bergachtige gebied in het binnenland, een paradijs om te mountainbiken. De fietsroutes zijn nooit vlak of recht, leiden altijd door rotsachtige landschappen en bieden spectaculaire uitzichten.

 

LANZAROTE

Lanzarote is een heel bijzonder eiland met prachtige en bizarre landschappen. Met 140 vulkanen, versteende rivieren en vulkanische valleien lijkt het op een uitzonderlijk mooi zwart maanlandschap. Door de vochtaantrekkende werking van de vulkanische as is het op wonderbaarlijke wijze mogelijk om op dit eiland uien, aardappelen en druiven te telen. Ook is Lanzarote het eiland van Cesar Manrique, dankzij deze kunstenaar, architect en bouwadviseur heeft het eiland zijn karakter kunnen behouden. Hij zorgde ervoor dat de bebouwing in evenwicht is met de natuur. Vele projecten en gebouwen van zijn hand zijn te bezichtigen, zoals zijn voormalig woonhuis dat gebouwd is in een lavagrot. Verder heeft Lanzarote prachtige stranden, van witzand tot gitzwarte kiezelstranden, vele bezienswaardigheden en nationale parken.

Impressies

Timanfaya National Park
timanfaya-national-park
Tussen 1730 en 1736 vonden grote vulkaanuitbarstingen plaats, waardoor een deel van het eiland bedekt werd met een laag lava en as. Maar liefst 11 dorpen werden onder de vloeibare lava bedolven. Het nieuw gevormde landschap ligt er nog onveranderd bij, versteend. De grond is nog warm en bereikt op een diepte van 1 meter een temperatuur van 100°C. Dit hele gebied is tot nationaal park Timanfaya verklaard.

El Golfo
el-golfo
Mooi vissersdorp met een aantal zeer goede visrestaurants. In deze plaats vind je ook een zeer bijzondere lagune die door een smalle strook is gescheiden van de zee. De kleur van het water heeft een uitzonderlijk mooie, groene kleur. Het bizarre landschap en de intense kleur van de lagune maken deze plek adembenemend.

La Graciosa
la-graciosa
Een klein eilandje in het noorden met een beschermd natuurgebied van witte stranden en metershoge duinen. Het eiland, dat nagenoeg volledig bestaat uit vulkaanzand, heeft maar 700 inwoners en is waarschijnlijk een van de weinige plaatsen in Europa waar nog geen geasfalteerde straten zijn. Caleta del Sebo is een van de twee dorpjes van het eiland met witgekalkte huizen en een paar restaurantjes. La Graciosa werd vroeger veel door piraten gebruikt voor het begraven en opgraven van schatten. De rust, de ruimte en de serene omgeving maken dit eilandje erg uniek.

Teguise
teguise
De vroegere hoofdstad van Lanzarote heeft een bijzonder mooi bewaard gebleven kern met wit gekalkte huizen uit de 16 en 17 eeuw. Ook de straten met kinderhoofdjes geven de sfeer van het plaatsje weer. Elke zondag wordt hier de oudste en grootste openluchtmarkt gehouden van het eiland.

LA PALMA

La Palma wordt ook wel La Isla Bonita genoemd, het mooie eiland. Dit komt door de indrukwekkende, groene natuur die je overal op het eiland vindt. Het zit er vol met ravijnen, vulkaankraters, watervallen, exotische varenbossen, laurierboomwouden cactussen, bananenplantages, lavavelden, amandelbomen en mooie, oorspronkelijke dorpen. La Palma leent zich uitstekend voor buitensporten zoals wandelen, bergbeklimmen, fietsen, paardrijden of een van de vele avontuurlijke sporten zoals deltavliegen. De geschiedenis van La Palma is ook nog goed te zien op het eiland. Er zijn talrijke archeologische overblijfselen te vinden, zoals de rotstekeningen van La Zarza en van de Grot van Belmaco.

Impressies

Nationaal Park Caldeira de Taburiente
caldeira-de-taburiente
Caldeira de Taburiente is een beschermd natuurgebied en heeft een van de grootste kraters ter wereld. De krater heeft een doorsnee van ongeveer 10 km en kent hoogteverschillen van 2000 meter en toppen van meer dan 2400 meter. Er zij heel veel wandelpaden te vinden en wandeltochten te maken. De wandeltochten gaan door onbewoond gebied met dichte bossen, heldere beekjes en watervallen, bijzondere flora en langs indrukwekkende kliffen met spectaculaire uitzichten.

Charco Azul (blauw meer)
charco-azul-piscinas
Charco Azul is een groep natuurlijke zwembaden in het Noordoosten van het eiland. De zwembaden worden omgeven door rotsen en zijn gevuld met zeewater. Ze staan in verbinding met de Atlantische Oceaan, daardoor heb je hier het gevoel echt in de zee te zwemmen.

Santa Cruz
Santa Cruz de La Palma (La Palma)
De hoofdstad van La Palma, Santa Cruz, is vooral een stad die haar charme in deze tijd heeft weten te behouden. Santa Cruz heeft veel historische bezienswaardigheden en interessante musea zoals Museo Naval dat in het nagebouwde schip van Columbus ligt. In de hoofdstraat is het heerlijk vertoeven tussen de historische huizen met balkons van prachtig houtsnijwerk. Er is een voetgangerszone met aan weerszijden van de trottoirs souvenirwinkeltjes, bars en historische gebouwen.

Fuencaliente
vulkaan-san-antonio
Fuencaliente is het zuidelijkste plaatsje van la Palma. Dit dorp staat bekend om de wijnbouw en bananenteelt. Het is ook een van de oudste dorpen van het eiland en hier staat dan ook een prachtige kerk uit 1522. Wat Fuencaliente het meest bijzonder maakt is dat je vanuit het centrum zo kan lopen naar de vulkaan San Antonio.

LA GOMERA

Op ongeveer 40 minuten varen van Tenerife ligt het eiland La Gomera, een ecologisch paradijs met in het midden een spectaculaire piek van maar liefst 1478 meter. De vulkanische oorsprong van het eiland en het gunstige klimaat bepalen de weelderige en exotische begroeiing. Het nevelwoud op de hoogvlakte ligt bijna permanent in de wolken en rondwervelende mist, waardoor er unieke planten en bomen te vinden zijn. In het Nationaal Park Garajonay bijvoorbeeld, ligt het grootste nog bestaande laurierbomenbos van Europa. De rustige en charmante dorpjes van La Gomera liggen aan de kust of afgelegen in de bergen en hebben prachtige vergezichten.

Impressies

Garajonay National Park

garajonay

Laurierbomen, grote varens en allesbedekkende mossoorten groeien op de nevelige berghellingen rond de hoogste piek van La Gomera. Dit prachtige natuurgebied werd in 1981 een Nationaal Park. Laaghangende bewolking en de vele riviertjes geven het park een mysterieuze sfeer en zorgen voor de groei van unieke vegetatie. Er komen wel 450 oorspronkelijke soorten planten en bomen met vaak ongekende afmetingen voor. Het is goed voor te stellen hoe een mediterraan bos er voor de laatste ijstijd uitzag.

Valle Gran Rey
valle-gran-rey
Valle Gran Rey is een vallei met diverse knusse badplaatsjes in een idyllisch landschap. Dankzij rijke waterbronnen is het een van de vruchtbaarste valleien van het eiland. Hier groeien dadelpalmen, bananen, avocado’s, papaja’s, mango’s en sinaasappels. Valle Gran Rey heeft een prachtig zwart zandstrand, kleine winkeltjes en gezellige restaurants.

Mirador del Palmarejo
mirador-del-palmarejo
Vanaf dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over de terrassen in het beneden dal van de Vale Gran Rey. Het gebouw werd ontworpen door de uit Lanzarote afkomstige architect en kunstenaar Cesar Manrique. Hij gebruikte locale materialen, rustige kleuren en natuurlijke vormen en liet hiermee het gebouw naadloos in zijn omgeving opgaan.  Hij deed dat zo goed dat je het gebouw gemakkelijk over het hoofd ziet.

Agulo
agulo
Het plaatsje Agulo ligt aan de voet van een steile rotswand op een plateau dat uitkijkt over zee. Wandelend tussen de oude koloniale huizen over de kronkelige kasseienstraatjes met smeedijzeren lantarens, ontdek je in de balkons prachtig houtsnijwerk en proef je de sfeer van het koloniale verleden. Bezienswaardig zijn de neogotische San Maos (is dit niet San Marcos?) kerk uit 1925 en het gemeentehuis met een unieke mozaïekvloer.


EL HIERRO

El Hierro is een ruig en bergachtig eiland met meer dan vijfhonderd vulkanen en indrukwekkende grotten. Door het kristalheldere water rondom is het een favoriete bestemming voor duikers en snorkelaars die er de mooiste zeebodems ontdekken. De bewoners leven van landbouw en visserij, (industrie ontbreekt!) en daarom heerst er een heerlijk rustige en onbekommerde sfeer. Pottenbakken, weven en houtsnijden: op El Hierro worden deze oude ambachten allemaal nog uitgeoefend.

Impressies

Kuuroord
el-hierro-pozo-de-la-salud
Een heel interessante plek is het kuuroord Pozo de la Salud, gelegen aan de kust bij het plaatsje Sabinosa. De geneeskrachtige werking van het zwavelhoudende water trekt vele bezoekers aan.

Rots Roque de la Bonanza
Roque de la Bonanza, El Hierro
Deze kale basaltrots rijst op uit zee is een bijzondere natuurverschijnsel. Het ligt op een steenworp afstand van de kust en is te zien vanaf een prachtige kustweg langs de schaduwzijde van een vulkanisch massief.

Wijnen
Vino del Hierro
Het eiland heeft een lange traditie van wijnbouw. De belangrijkste druivensoort is de witte Verijadiego, waarmee voortreffelijke wijn wordt gemaakt. Maar ook de rode en roséwijnen zijn heerlijk en de moeite waard om te proeven.

Duiken
 El Hierro - Duiken
Dankzij de levendige onderwater-wereld, het schone water en de hoge temperaturen, is het eiland een van de meest gewaardeerde bestemmingen van duiksportliefhebbers ter wereld. Het eiland heeft meer dan 25 duikzones, allen met een zicht tot veertig meter diepte. Meerdere duikscholen verzorgen excursies naar grotten, scheepswrakken en lavatunnels.

Reacties zijn gesloten.